Σχεδόν οι μισοί ενήλικες παγκόσμια έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, δηλαδή υπέρταση. Ωστόσο, μόνο 1 στους 4 από αυτούς έχει καταφέρει να μειώσει την αρτηριακή του πίεση με τη θεραπεία στα συνιστώμενα επίπεδα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου παγκόσμια. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται η αρτηριακή πίεση εντός των συνιστώμενων επιπέδων, δηλαδή κάτω από 130/80 mmHg. Οι αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης ποικίλλουν, με τη γενετική, τη διατροφή, την άσκηση, τον τρόπο ζωής και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις να παίζουν σημαντικό ρόλο. Ορισμένα φάρμακα για μια σειρά από διαφορετικές καταστάσεις μπορούν επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη, εξέτασαν υπάρχοντα δεδομένα έρευνας για να καθορίσουν πόσα άτομα με υπέρταση λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματά τους εμφανίζονται σε μια ερευνητική επιστολή στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το National Health and Nutrition Examination Survey που συλλέχθηκαν μεταξύ 2009 και 2018. Το σύνολο των δεδομένων αποτελούνταν από πληροφορίες για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών που δεν ήταν έγκυες.

Συνολικά, υπήρχαν 27.599 ενήλικες, εκ των οποίων το 11,3% ήταν μαύροι, το 14,8% ήταν ισπανόφωνοι και το 65,3% ήταν μη ισπανόφωνοι λευκοί. Τα δεδομένα για την έρευνα προέκυψαν από συνεντεύξεις στο σπίτι. Μεταξύ άλλων λεπτομερειών, ελήφθησαν πληροφορίες σχετικά με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι ερευνητές εντόπισαν τα αντιυπερτασικά φάρμακα, τα οποία ελάμβαναν οι άνθρωποι για την υπέρταση, και τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση ορίστηκε ως η συστολική αρτηριακή πίεση 130 mm Hg ή υψηλότερη, η διαστολική αρτηριακή πίεση 80 mm Hg ή υψηλότερη ή εάν ένα άτομο απάντησε «ναι» στην ερώτηση, «Σας έχει πει ποτέ γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας ότι είχατε υπέρταση, που ονομάζεται επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση;»

Ο επιπολασμός της υπέρτασης και της αρρύθμιστης υπέρτασης ήταν 49,2% και 35,4%, αντίστοιχα.

Ενώ οι ερευνητές περίμεναν να ανακαλύψουν ότι ορισμένα από τα άτομα θα έπαιρναν συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα μπορούσαν να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι ήταν τόσα πολλά. Η ανάλυσή τους δείχνει ότι σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες με υπέρταση έπαιρνε φάρμακα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρτηριακή τους πίεση. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι συνολικά το 15% όλων των ενηλίκων έπαιρνε αυτά τα φάρμακα.

Αναμένεται επίσης ότι αυτό είναι υποεκτίμηση, καθώς η μελέτη αυτή δεν περιελάμβανε φάρμακα [(OTC)] που δεν συνταγογραφήθηκαν. Πολλά φάρμακα [OTC], συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και των αποσυμφορητικών, μπορεί να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Παρατηρήθηκε επίσης συσχέτιση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και αυξημένου κινδύνου αρρύθμιστης υπέρτασης σε άτομα που δεν λάμβαναν αντιυπερτασικά, αλλά όχι μεταξύ αυτών που τα λάμβαναν.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η χρήση φαρμάκων που μπορεί να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση συσχετίστηκε με μεγαλύτερη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων τόσο σε ενήλικες με ρυθμισμένη υπέρταση όσο και σε ενήλικες με αρρύθμιστη.

Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα κορτικοστεροειδή και τα οιστρογόνα.

Βιβλιογραφία

Vitarello JA, Fitzgerald CJ, Cluett JL, Juraschek SP, Anderson TS. Prevalence of Medications That May Raise Blood Pressure Among Adults With Hypertension in the United States. JAMA Intern Med. Published online November 22, 2021.